Opdatering 14/12 kl. 14.00: 

Der har fra flere sider være efterspurgt opfølgende handlinger efter episoden i Vejle og en opdatering til resten af fanscenen. Repræsentanter fra Alpha havde torsdag aften et møde med Alexander Zorniger, hvor den kritik flere af vores medlemmer har, blev fremlagt.

Mødet foregik i en konstruktiv tone, hvor begge parter fik forklaret deres handler og synspunkter. Der var enighed om, at situationen i Vejle udviklede sig uønsket og ikke skal gentages.

Vi vil gerne igen understrege, at Alpha ikke er i åben konflikt med Zorniger. Vores medlemmer har markante holdninger om klubbens værdier, ligesom vores cheftræner har markante holdninger om klubbens sportslige udvikling. Det er kun med til at gøre Brøndby IF stærkere.

Vi ses på Sydsiden på søndag!

—————————————————————————————————————————————————————–

Denne udmelding er skrevet for dels at give vores syn på begivenhederne, samt hvorfor de udspillede sig som de gjorde, men også for at rette nogle af de misforståelser, som har floreret på internettet.

Alpha har som gruppe ikke en holdning til Zorniger som cheftræner. Vores meninger er forskellige. Ligesom alle andre Brøndby-fans, kan vi være uenige om Kaiser, startopstillingen eller mange andre emner om Brøndby IF. Hvert medlem har ret til sin egen holdning og står kun til ansvar overfor sig selv på de områder, hvor der internt ikke er taget et fælles standpunkt. Den uddybende kritik af Zorniger nedenfor, skal derfor ikke ses som en enstemmig holdning Alpha har som gruppe, men forsøge at beskrive de frustrationer flere af vores medlemmer har med vores cheftræner. Frustrationer som tydeligt kom til udtryk efter kampen i Vejle.

Lad os slå fast, at kritikken intet har at gøre med middelmådige sportslige resultater dette efterår. Kritikken handler om hans offentlige udtalelser og ageren, særligt om navngivne spillere og talentarbejdet i klubben. Specielt efter Hobro-kampen (hvor vi stillede op med 11 udlændinge for første gang i ligaens historie) var der udtalelser, som viste en manglende respekt omkring, hvad Brøndby IF bør stå for. Udtalelserne om talentarbejdet havde præg af manglende respekt omkring det arbejde, der lægges i vores talentafdeling og de talenter som kæmper en daglig kamp for at opfylde deres drøm. Talentudvikling har og skal være en central værdi i Brøndby IF – i sammenspil med vores sportslige ambitioner.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en diskussion om, hvorvidt Zorniger har ret i sin kritik. Der findes mange folk med dybere fodboldfaglig baggrund til at have en mere kvalificeret mening om de emner end os fans. Den frustration som blev vist i Vejle, handler om den måde Zorniger fremstiller spillere og dele af klubben på i offentligheden. Disse – muligvis valide – kritikpunkter bør holdes internt i organisationen, eller udtrykkes med større respekt for klubbens værdigrundlag i offentligheden.

Vi anerkender fuldt ud den dårlige håndtering af situationen. Situationen var på ingen måde opsøgt eller planlagt fra Alphas side, hvilket er medvirkende til at håndteringen ikke blev, som den burde. Et åbent skænderi for rullende kameraer gavner ingen, men med følelserne uden på tøjet, kan disse situationer opstå.

Situationen blev yderligere forværret af den forvirrende situation på tribunen, hvor store del af de resterende Brøndby-fans var uforstående overfor det åbne skænderi ved banden. Ligesom resten af tribunen forsvarede deres ret til at hylde Zorniger, blev der også forsøgt at forsvare retten til ikke at hylde Zorniger. Omkring de minutter, hvor der var flere verbale konflikter i gang samtidig, er det vigtigt for os at udrydde disse misforståelser:

Der er ingen som har truet Zorniger. Der er ikke nogen, der er blevet tæsket, fordi man har sunget på ham. Der er ikke nogen, som er blevet udsat for vold eller truet, fordi man ville hylde Zorniger. Flere Alpha-medlemmer reagerede på, at der blev kastet fyldte ølkrus direkte mod gruppen, hvilket – uanset situationen, uanset hvilket part – ikke bør være acceptabelt. Som Benny, Sydsidens capo og Alpha-medlem, sagde til de tilstedeværende i Vejle, så skal vi ikke bekæmpe hinanden internt på tribunen, bare fordi vi er uenige. Det gavner ingen. Der skal være plads til uenighed.

Episoderne i Vejle har da også igen rejst spørgsmål internt, om vi er åbne og tilgængelige nok. Problemet er, at vi endnu ikke har fundet en løsning til, hvordan det kan forbedres. Alpha deltager som gruppe ikke i debatten på internetfora, hovedsageligt fordi vores eksistensgrundlag er på tribunen. Derudover mener vi, at internetdebatkulturen er for skinger og uden nuancer – hvilket er langt fra et fænomen som kun gælder indenfor fodboldkulturen. Når vi ikke er til stede på internettet, hvor mange kommunikerer i dag, fremstår vi som lukkede og elitære. Men internettet er ikke et sted, vi mener, vi kan opnå en konstruktiv dialog.

I februar holdte vi et åbent fanmøde, som var en yderst positiv oplevelse for os, men som kun tiltrak få personer sammenlignet med den store aktive fanbase Brøndby IF har. Møder mellem Alpha og resten af Sydsiden er en naturlig måde at mødes ansigt til ansigt og gøre hinanden klogere. Et møde kan naturligvis gentages og burde måske være et fast indslag før hver halvsæson, men vi vil så opfordre til at bruge muligheden, når den opstår.

Vi leder altså stadig efter en løsning til, hvordan vi kan være mere tilgængelige, men hvor platformen indbyder til konstruktiv snak.

På søndag spiller vi den sidste kamp i et hæsblæsende 2018, som har budt på alt mellem himmel og helvede. Herefter er der vinterpause. Vi mener derfor ikke at et sådant møde giver mening at tage inden kampen på søndag, men på et senere tidspunkt frem mod forårssæsonen.

Alpha er ikke perfekte, og det bliver vi aldrig. Det ligger i vores natur at skubbe grænser og ikke vige fra vores værdier for at undgå konfrontationer. Skriverierne på internettet har de seneste dage været intenst og hårdt, men det er en del af det ansvar, vi har taget på Sydsiden. Vi ved, hvad det kræver at have ansvaret. Vi ved, at det kræver utallige timer med organisering, forberedelser og udførsel – også når vi ikke synes det er sjovt. Vores ansvar er at være overalt, hvor vi spiller og presse opbakningen til det yderste – også når andre synes, vi er irriterende. Men med en splittet fanscene bliver opbakningen reduceret til ingenting. Det skal undgås.

Hvis nogen mener de kan tage større del i det ansvar, har vi en opfordring: Dan en gruppe, søg ind mod midten og søg indflydelse. Vi er parate til at samarbejde med alle seriøse grupper på Sydsiden som vil forbedre opbakningen. Vi har intet ønske om at stå med ansvaret for at lede tribunen alene. Brøndby IF har brug for flere fans der tager ansvar, ikke færre.

På søndag vil episoden i Vejle givetvis fylde i mange folks bevidsthed. Hvis nogen føler Zorniger skal hyldes, så er der intet som står i vejen for at gøre det. På vores tribune bør flertallet bestemme, og hvis flertallet ønsker at kalde ham ned til en hyldest, så er det sådan det bør være. Ligesom der skal være plads til at hylde ham, skal der også være plads til de folk som ikke ønsker at hylde ham, som så må undlade og deltage og vende ryggen til.

Men én ting vi alle burde være enige om, er at Brøndby IF skal støttes og hyldes.

Alpha