DBU har i kølvandet på pokalderbyet på Brøndby Stadion 28. november, udstedt en straf og dertilhørende kommentar, der er gennemsyret signalpolitik, overdrev og deciderede løgne.

Den 28. november vandt Brøndby IF 1-0 på hjemmebane mod fck på mål af Mike Jensen. Kampen og ikke mindst minutterne efter kampen var præget af massiv forløsning og lykke. En af måderne, hvorpå forløsningen netop kom til udtryk, var da mange af Brøndbys fans; unge, familiefædre og børnefamilier løb på banen for at hylde spillerne og juble med deres helte. Af det samlede antal baneløbere skønnes det at mellem 5-10 % fandt fck’s fans’ mere spændende end Brøndby IF’s spillere, hvilket naturligvis er beklageligt og ikke hænger sammen, da det var her, efter et romerlys blev kastet fra fck-afsnittet og tilbage igen, at tingene eskalerede, og at begivenheden gik fra positiv til negativ.

Denne artikel er ikke en ansvarsfraskrivelse, da vi som Brøndby IF’s og tribunens ledende fangruppe om nogen ved hvad der skete på Brøndby Stadion d. 28. november. Derimod er det en kæmpe afstandtagen til DBU, der skuffende nok, udover ikke at være stærke nok til at stå imod Danmarks unuancerede medie-mølle og den traditionelle hr. og fru Danmark-retorik, også direkte lyver og opstiller mange usande passager om det skete.

De løgnagtige påstande nævnes i nedenstående, hvor der naturligvis er dokumentation for det hele:

1) DBU skriver bl.a. ”at der affyres fire raketter fra Brøndby IF’s fanafsnit ned mod banen”. Vi har filmet den fulde tribune i kampens fulde længde – inkl. pauser – og det er ganske enkelt en lodret løgn, at der angiveligt skulle være affyret fire raketter. Har DBU noget materiale og dokumentation som vi ikke har, på trods af at have båndet hele begivenheden fra A-Z, beklager vi selvfølgelig at have hævdet andet.

2) DBU skriver bl.a. ”at der kastes tilspidsede sten ned mod FC Københavns målmand, og at der midt i 2. halvleg kastes en golfbold fra Brøndby IF’s fanafsnit, som er få centimeter fra at ramme den ene linjevogter”. Dette er heller ikke korrekt, og agerer som værende endnu en direkte selvopfunden historie. Har DBU noget materiale og dokumentation som vi ikke har, på trods af at have båndet hele begivenheden fra A-Z, beklager vi selvfølgelig at have hævdet andet.
Medmindre dokumentation for en kastet golfbold eller tilspidsede sten kan fremlægges, mener vi ikke Brøndby IF kan dømmes for brud på pkt. 1 og pkt. 4 i tilknytning til disse hændelser, som DBU ellers beskriver. De omtalte regler kan læses her.

3) DBU skriver bl.a. ”at det kan konstateres, at der ikke var truffet effektive foranstaltninger til at forhindre, at der kunne indsmugles store mængder pyrotekniske artikler på stadion”. Vi kan fortælle, at der til denne kamp var visitation af samtlige Brøndbyfans, som entrede Sydsiden. Har DBU noget materiale og dokumentation som vi ikke har, der påviser at Brøndbys fans ikke blev visiteret ved indgang til Sydsiden, beklager vi at have hævdet andet.
Da Brøndby IF stod for visitation af samtlige fans ved indgangen til stadion, er et brud på pkt. 2(e) samt brud på pkt. 4, 1. pkt. ikke korrekt, som dommen ellers beskriver.

På baggrund af ovenstående mener vi ikke at Brøndby IF kan dømmes for at have sat spillere, dommere eller tilskueres liv, heldbred eller velfærde i fare.

Udover det, skal vi være de første til at beklage, at situationen endte som den gjorde og vi kan kun acceptere at en straf er på sin plads. Dog mener vi ikke at en straf bør bygge på flere elementer der er ganske udokumenteret og decideret forkerte. I forlængelse af kampen har vi derudover afholdt talrige møder med klubben, som bl.a. har resulteret i løfte om opstramning og lovning på selvjustits til fremtidige kampe samt opsætning af et permanent sikkerhedsnet foran Sydsidens tribune, så ting og genstande ikke længere kan finde vej til banen.

Vi påtager os det fulde ansvar for alle de forsvarligt affyrede romerlys i- og omkring hjertet af Sydsiden, hvor DBU i deres pressemeddelelse anslår det til værende omkring 200. Dette mener vi dog var et skoleeksempel på hvordan romerlys skal bruges: forsvarligt og stemningsløftende samt uden nogen form for indflydelse på fodboldspillet efter kampens start.

Løgne og usandheder klæder ingen. Heller ikke DBU – og heller ikke når det er for at tilfredsstille medier, politikere og øvrige forargede danskere. Brøndby IF’s straf og baggrund herfor ser vi som intet andet end signalpolitik og bukken under for et pres – specielt når man føler sig nødsaget til at lyve og gentagne gange tages i at opdigte og fordreje historier på intet andet end en glædens dag – indtil videre sågar uden den mindste form for dokumentation.

Alpha