For et par dage siden kom det os for øre, at Østjyllands Politi ønsker at bringe en række efterlysningsbilleder af det, de kalder formodede gerningsmænd i forbindelse med kast af øl til KMD Cup i Aarhus.

Derfor formidlede vi en kontakt imellem advokater Asser Gregersen og Daniel Rosenkilde og personer, der ligner enkelte af personerne på billederne. Denne kontakt udmøntede sig i, at de kontaktede anklager Rasmus Gyldenløve og gjorde indsigelse mod offentliggørelsen og ønskede det bragt for en dommer, da advokaterne ikke mener efterlysningen opfylder kriterierne for en offentlig efterlysning og manglende proportioner mellem forseelsens karakter og de midler, Politiet tager i brug. Vi kan konstatere, at Politiet har valgt at afvise at lade en dommer tage stilling til denne problemstilling og bragt billederne alligevel.

Vi mener ikke, at det er rimeligt at blive efterlyst i den danske presse fordi man er mistænkt for at have kastet med en fadøl i plastikkrus eller rusket i et hegn, som er tilfældet i denne sag. Dette bliver ikke mindre kritisabelt af, at en Brøndby-fan for nyligt blev frikendt i byretten efter at være blevet sigtet som følge af netop denne form for efterlysning, ligesom mindst én anden sag er droppet af Politiet selv grundet manglende beviser. Politiet har altså i mindst to sager udsat personer for efterlysning i landsdækkende medier uden at have tilstrækkeligt med beviser for at de har gjort noget forkert.

Politiet bør i vores optik tage denne form for efterlysning op til genovervejelse, da de tydeligvis ikke er sikre i deres sager. Det er en voldsomt krænkende oplevelse at blive sat for en domstol i offentligheden på trods af, at politiets beviser oftest er meget mangelfulde. Dette er ikke en håndtering, som påvirker det fremtidige forhold mellem politiet og fodboldfans positivt.

/Alpha