For nogle uger siden stillede vi fra Alpha en række spørgsmål ud til alle Brøndbyfans. Vi håber, at alle Brøndbyfans uanset baggrund, alder og grad af tilhørsforhold tager stilling til debatten om klubejerskabet og danner sig en holdning.

https://www.sydsidenbrondby.dk/nyheder/klubejerskab-hvad-er-vigtigt-for-dig-som-broendbyfan/

Præmissen for spørgsmålene er: Hvor langt er man villig til at gå for at styrke muligheden for den sportslige succes, som vi alle ønsker.

Vi vil i en række artikler komme med vores holdning til de spørgsmål, vi mener, Brøndbyfans bør forholde sig til omkring ejerskabet.

Vi håber, at vi med vores svar er med til at sætte tanker i gang hos alle fans af Brøndby IF. Vi forventer på ingen måde, at alle deler vores holdninger og synspunkter, men vores formål er at starte en debat og tankestrøm. Det skal handle om mere end bare ”vi skal vinde for en hver pris”.

Vi er i dag nået til de to sidste spørgsmål:

——————————————————————————–

Skal Brøndby IF indgå i nye konstellationer med andre klubber eller kæmpe for større integritet og fuldkommen fair konkurrence i fodboldsporten?

Flerklubsejere er et emne, som vi tidligere har berørt. Og uanset hvilken placering Brøndby IF vil have i den interne prioritering, ser vi disse konstruktioner som et enormt problem. Vi vil ikke se Brøndby IF udnyttet, og vi vil ikke se Brøndby IF udnytte andre fodboldklubber.

For os er sport alle mod alle. Enten med enkeltpersoner eller som hold af udøvere. At personer eller virksomheder kan eje flere fodboldklubber på samme tid, ser vi som ødelæggende for fodbolden som sport.

Divisionsforeningen har i sommers opsat en række nye regler omkring ejerskabet af fodboldklubber, som vi hilser meget velkommen, og som vi gerne så endnu strammere. Fra vores synspunkt bør der være et regelsæt, som er udbredt i alle nationale og internationale forbund. Det bør ikke være muligt for en person eller gruppe at have bestemmende indflydelse i mere end én professionel fodboldklub på samme tid.

https://divisionsforeningen.dk/wp-content/uploads/2022/06/Pressemeddelelse-20.06.2022-Ejerskaber.pdf

Flerklubsejerskaber skader den konkurrencemæssige integritet, når hold med samme ejere kan møde hinanden. Lader man holdet med størst vinderchance få en ”gratis” sejr? Kan det ene hold i konsortiet gå efter at skade nogle modstandere i en ligakamp, inden modstanderholdet skal møde konsortiets anden klub i en europæisk kamp få dage efter? Der skabes mange nye etiske og moralske spørgsmål.

Det mindsker også gennemsigtigheden i fodbolden, hvis der kan overføres penge rundt mellem klubberne for at undgå skattebetalinger, eller hvis der eksempelvis betales priser over eller under markedsværdien for spillere i interne handler for at omgå Financial Fairplay-regler.

Samtidig er det konkurrenceforvridende på transfermarkedet, når et konsortium ejer flere fulde spillertrupper og kan styre transfermarkedet i højere grad. Feeder-klubber kan udnyttes til at sælge spillere under markedsprisen til toppen af hierarkiet eller bruges som lejestationer.

Og hvis én klub i konsortiet ved vinterpausen eksempelvis kæmper mod nedrykning eller om at opnå europæisk fodbold, vil man helt omkostningsfrit kunne ”dope” holdet med spillere fra øvrige klubber, der kan styrke det sportslige, gennem lejeaftaler.

Herudover er der selvfølgelig den potentielle strømlining af klubberne, der udvander fodboldkulturen og vil fjerne identitet fra de enkelte klubber.

Flerklubsejerskab skaber helt grundlæggende rigtig mange problemstillinger, og vi mener, at der burde være et totalforbud mod denne type af struktur i hele fodboldverdenen. Derfor er vi naturligvis på ingen måde interesserede i, at Brøndby IF skal kunne indgå i den type af konstruktion, uagtet hvad det kan have af positiver på andre områder.

Skal Brøndby IF tage del i eller forsøge at være i opposition til den efterhånden eksploderende fodboldøkonomi og sportens udfordrede økosystem?

Vi ser hellere Brøndby IF som en konstruktiv spiller i at bremse toget – fremfor at hoppe på toget og blive en del af problemet. Det betyder ikke, at vi i Brøndby IF skal sidde i en rundkreds og benægte, at økonomi er vigtigt, men der er behov for modpoler til ekstremerne.

Økonomien i fodbold bliver stadig større. Budgetter, transfersummer og spillerlønninger stiger for hvert eneste transfervindue. Man skal ”hoppe på toget”, hvis man vil være med i toppen. Eller skal man?

De fleste taler om at hoppe med på toget, men for få taler om at forsøge at sætte bremserne i.

Champions League bliver en mere og mere lukket klub, og nogle af de største klubber i verden taler endda om European Super League. De dyreste spillere får mere end 1.000.000 kroner i løn om dagen og der bliver brugt milliarder og atter milliarder på spillertransfers.

Det er måske ikke ting, som vi ser så meget til i Brøndby IF, men det påvirker også vores niveau i den internationale fodboldverden, når våbenkapløbet mellem klubber på de højeste niveauer sætter sine spor ned gennem fødekæden.

De økonomisk stærkeste hold i Superligaen skal også konkurrere internationalt og må opgradere. Det betyder, at de øvrige hold i Superligaen ligeledes må opgradere for at være med. Det bliver sværere at være oprykker, og nede i divisionerne må der oprustes, hvis man vil være med.

Debatterne handler næsten udelukkende om, hvordan man kan hoppe med på vognen, men vi ser hellere, at Brøndby IF kunne blive en del af en modpol i fællesskab med andre klubber, der går sammen og taler om, hvordan man kan bremse våbenkapløbet.

En klub der bidrager til at skabe en holdningsændring i fodboldforbundene og fokuserer mere på økonomisk bæredygtighed og større lighed – eksempelvis med Financial Fairplay, lønlofter, regulering af præmie- og tv-penge, øget brug af egne talenter og mange andre elementer.

Selvfølgelig skal der være penge i fodbold. Det koster penge at drive en klub og et stadion. Professionelle fodboldspillere vier mange år af deres liv til at træne, forbedre sig og leve indenfor skarpe rammer, så de kan præstere bedst muligt. De fortjener en løn, der også kan bære dem en del af vejen efter karrieren stopper. Men der er nødt til at blive sat nogle grænser og skabt modpoler.

/Alpha